2015. július 03. 20:48 - Zsolt Novák

Görög est...Souvlaki,Görög sali,Taramas

A 80-as évek végén,és a 90-es évek elején gyakran töltöttem a nyarat Görögországban....Az a megtiszteltetés ért hogy bejáratos voltam egy, az  Olimposz hegy lábánál lévő kisvendéglő konyhájába...sokat láttam,és sokat tanultam a letisztult vidéki naturális Görög konyháról.

A souvlakit sertés húsból készítettem,beáztatott hurkapálcán sütöttem meg...só nélkül,csak tálaláskor locsoltam meg kevés citromlével és szórtam meg szárított oregánóval...

Na és a Görög saláta....mivel több vendéglőben ugyan így láttam még fönt az Olimposzon is, ezért elfogadom mint eredetit!!!! Ellentétben a túlspirázott eláztatott tocsogós dresszinges magyar éttermi vackokkal.Mindig frissen,csak a rendeléskor kell összerakni,hiszen 1-2 perc alatt elkészül. Paradicsom,uborka,lilahagyma,vagy mediterrán fehér hagyma,magozatlan!!!!! olivabogyó,citromlé,szárított oregano,feta sajt,és ne sajnáld az extra szűz olíva olajat!

Taramas. Érdekes,hogy salátának hívják,nekünk inkább krémre vagy kenegetősre hajaz....Fehér kenyér bél,olívaolaj,hagyma,friss kapor,oregano,vörös kaviár,kevés tej....

 

Retsina bor. A retsinálás azaz gyantázás története a régmúlt időkre nyúlik vissza,amikor hordók híján az ókori hellászban cserépedényekben szállították a bort és hogy lehetőség szerint ne érintkezzen levegővel és ne oxidálódjon,az aleppó fenyő gyantáját használták "folytásnak"...ezért lett a bor gyanta ízű.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azenkonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr457594122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása